Osteoporóza a zázračný makový olej

apr 25, 2019

Možno ste ani netušili, že niečo také ako makový olej vôbec existuje. Zmení sa to, keď vám diagnostikujú osteopéniu či osteoporózu. Jedna z prvých vecí, ktoré vám lekár prikáže zaradiť do jedálnička, bude asi práve makový olej. A vtedy zistíte, že okrem vysokého obsahu vápnika v ňom skrytom, vám tento zázrak prírody pomôže aj v mnohých iných smeroch.

Vedeli ste, že makový olej obsahuje 12-krát viac vápnika než mlieko a 3-krát viac ako syry?

V 100 gramoch maku sa nachádza až 1400 miligramov vápnika. Keďže neobsahuje žiadnu laktózu je vhodný aj pre ľudí, ktorí sú kvôli intolerancii odkázaní na bezlaktózové potraviny a vyhýbajú sa bežným mliečnym výrobkom. Semená maku obsahujú ďalej bielkoviny (20%), tuky (40%). Tuky sú najmä glyceridy, kyselina stearová, palmitová a linolová. Mak obsahuje aj vlákninu.

Najdôležitejším vitamínom maku je vitamín E. Z minerálov sú to vyššie spomenutý vápnik, horčík a železo. Makový olej obsahuje aj vzácne esenciálne mastné kyselinyomega 3 a 6, ale na rozdiel od iných olejov je menej mastný. Nemá žiadne omamné ani dokladované nežiadúce účinky. Mak síce obsahuje ópium, ale makový olej nie. Vyrába sa totiž zo zrelých semiačok a v nich už ópium nie je.

Ďalšie výhody makového oleja

Ak už musíte makový olej užívať ako zdroj vápnika pri prevencii osteoporózy alebo pri jej liečbe, potešia vás jeho ďalšie výhody a možnosti použitia:

Použiť ho môžete aj do šalátov, omáčok, polievok alebo do koláčov, samozrejme, najlepšie tých makových. 🙂

Makový olej podporuje trávenie a chudnutie.

Stačí ak ho aspoň dvakrát do týždňa nanesiete na vaše nechty, necháte pôsobiť kým sa nevstrebe a lámavosť vašich nechtov bude čoskoro minulosťou. Rovnako si ním môžete raz, dva razy do týždňa natrieť rozštiepené končeky umytých a vlhkých vlasov, prípadne aplikujte olej do celej dĺžky vlasov pred ich umytím ako vlasovú kúru, vlasy budú zdravšie a žiarivejšie.

Hydratuje pokožku a lieči kožné ochorenia.

Uvoľňuje kŕče, používa sa aj ako masážny olej pri bolestiach kĺbov alebo opuchoch.

Makový olej pri vnútornom použití má upokojujúci účinok na psychiku, pomáha zaspať, pôsobí proti stresu, zvyšuje psychickú odolnosť. Užíva sa pri bolestiach hlavy: veľa ľudí tvrdí, že ich zbavil migrény.

 

Použité zdroje:

  • Makový olej a nežiadúce účinky – recenzia (www.polakova.sk/makovy-olej/)
  • Makový olej (www.fitstrava.sk/n/makovy-olej)
  • Makový olej – účinky, cena a použitie. Vhodný aj pre deti a tehotné ženy! (www.nasezdravie.sk/magazin/makovy-olej?gclid=EAIaIQobChMIoLPEnufq4QIVg-J3Ch0z1wITEAAYAiAAEgIVCvD_BwE)

Objednávanie a informácie

Ambulancie Záhradnícka a Stromová:

+421 905 550 795

ortamb@ortamb.sk

VABENE:

+421 905 540 337

vabene@ortamb.sk